Prowadzisz hotel lub restaurację? Wyszukaj najlepsze oferty firm Wyposażenie hoteli

Piece do pizzy

Piece do pizzy świeżej lub mrożonej przeznaczone są do barów szybkiej obsługi, małych restauracji, klubów oraz jako uzupełnienie profesjonalnych pizzerii.

Pierwsza na świecie pizzeria nazywała się Antica Pizzeria Port’Alba i powstała w 1830 roku w Neapolu – istnieje do dzisiaj na ulicy Via Port’Alba 18. Czy możesz dorównać słynnej włoskiej pizzy? Postaraj się, ale do tego potrzebujesz dobrego pieca.

Zanim zamówisz piec do pizzy

Źródłem ciepła w piecach do pizzy są najczęściej kwarcowe promienniki podczerwieni i płyty szamotowe kumulujące ciepło. Takie piece do pizzy można ustawiać w pionie (jeden na drugim).

Coraz częściej restauratorzy zwracają uwagę na piece opalane drewnem. Zrobione są one ze specjalnych materiałów termicznych, co pozwala na wyjątkowe gromadzenie ciepła. W takich piecach, wzorowanych na starych piecach chlebowych, możesz upiec nie tylko pizzę.

Sprawdzamy ofertę pieców do pizzy

Elektryczne piece do pizzy przeznaczone są zarówno do dużych lokali, nastawionych głównie na sprzedaż pizzy, jak i mniejszych pizzerii, barów szybkiej obsługi itd. Wyposażone są w sterowanie ręczne lub termostaty do 350°C (elementy grzewcze w komorze roboczej są sterowane oddzielnie). Dół pieca wykonany jest z dzielonej płyty szamotowej. Obudowy i wnętrza komór wykonane ze stali nierdzewnej. Komory robocze są niezależnie podświetlane a drzwi wyposażone w szybę pozwalającą na bieżącą kontrolę stopnia zaawansowania pieczenia. Produkowane są modele jedno i dwukomorowe, w różnych wymiarach. Istnieje możliwość zestawienia pieców jedno i dwukomorowych. Produkowane są również modele z komorą rozrostową.

Piece konwekcyjne z przenośnikiem taśmowym to elektryczne piece stosowane głównie do przygotowywania pizzy. Można w nich także przygotować inne płaskie potrawy. Wykonywane są w całości ze stali nierdzewnej. Czas opiekania (2 – 20 minut) regulowany jest prędkością przesuwu podajnika taśmowego wewnątrz gorącej komory. Temperatura robocza jest regulowana do 360°C. Piece wyposażone są w elektroniczny panel sterujący umożliwiający między innymi włączenie ekonomicznego trybu pracy urządzenia, wprowadzenie do pamięci kilku programów pracy oraz zaprogramowanie czasu włączenia urządzenia. Poza tym ma podobne funkcje jak klasyczny piec elektryczny. W ofercie są urządzenia jedno, dwu i trzy komorowe na podstawach jezdnych umożliwiających łatwe przemieszczanie.

Oferowane są piece różnej wielkości i do jednoczesnego pieczenia od 2 do 12 pizzy o średnicy do 450 mm. Średnia wydajność pieców elektrycznych wynosi do 100 sztuk na godzinę. Najczęściej oferuje się piece dwukomorowe w całości wykonane z wysokogatunkowej stali nierdzewnej. Piece mają izolowane ściany boczne oraz elektroniczny panel sterowania z możliwością programowania. Każda komora ma oddzielne grzałki regulowane za pomocą niezależnych termostatów. Półki pieców wysuwane są razem z rusztem. Najnowsze modele mają grzałki umieszczone bezpośrednio w szamotach. Takie rozwiązanie zapewnia szybsze nagrzanie komory pieca, niż w przypadku tradycyjnych rozwiązań, a jednocześnie ze względu na bezpośrednią styczność z szamotami zapewnia mniejsze zużycie energii oraz lepszy rozkład temperatur w komorze pieca.

Nowoczesne systemy regulacji temperatury dają możliwość precyzyjnego jej ustawienia dla górnych oraz dolnych grzałek w każdej komorze. Wyposażenie w niezależne termostaty oraz dokładny, elektroniczny wyświetlacz, pozwala na wypracowanie idealnego ustawienia pracy pieca. Regulacja temperatury umożliwia płynne ustawienia od 50 do 350°C, ale niektóre piece do pizzy umożliwiają regulację aż do 500°C. Komory oferowanych pieców wyposażane są w wewnętrzne oświetlenie halogenowe oraz sterowany wyciąg spalin.

Piece na drewno stają się dziś coraz popularniejsze. Takie piece do pizzy świetnie nadają się do wypieku oryginalnej pizzy włoskiej a możliwość dopasowania wyglądu do wystroju wnętrza, może nadać atmosferę, ciepło i oryginalność lokalu. Są łatwe w obsłudze, ekonomiczne i ekologiczne. Koszty eksploatacji pieca na drewno z porównywalnym piecem do pieczenia na prąd (dwukomorowy, zużycie ok. 12 kw/h) wskazują, że powinieneś spodziewać się zwrotu inwestycji po ok. 6-7 miesiącach użytkowania. Piece na drewno oferowane w Polsce mają średnicę 1,20 m – 1,40 m. Można je zbudować zarówno przy ścianie, w kącie, jak i na środku sali. Piec jest opalany drewnem, np. dębem lub grabem. Dodatki innego drewna, np. jałowca, mogą nadać pizzy niepowtarzalny aromat. Czas pieczenia to ok. 3-4min., czyli dwukrotnie krócej, niż w piecu elektrycznym. W takim piecu możesz również piec wyśmienite i soczyste mięsa, ryby, a także wszelkiego rodzaju chleby i wiele innych potraw.

Piece gazowe przeznaczone są dla dużych pizzerii, wyspecjalizowanych zarówno w sprzedaży na miejscu, na wynos, jak i dostarczających produkty na zamówienie, lub w zakładach produkcyjnych przygotowujących produkt mrożony. Mają oddzielnie sterowane elektronicznie do 350°C górne i dolne elementy grzewcze, możliwość włączenia ekonomicznego trybu pracy urządzenia i programator czasowy z możliwością zaprogramowania włączenia pieca o dowolnej godzinie. Wnętrze komory roboczej wykonuje się z szamotu a obudowy ze stali nierdzewnej i emaliowanej. Komory robocze posiadają niezależne podświetlenia, drzwi wyposażone są w szybę pozwalającą na bieżącą kontrolę stopnia zaawansowania pieczenia.

Co warto wiedzieć o piecach do pizzy

W ofertach są modele jedno, dwu i trzykomorowe, w różnych wymiarach. Modułowa konstrukcja elektrycznych pieców pozwala na rozpoczęcie eksploatacji urządzenia od wersji jednokomorowej, a następnie rozbudowanie go o jedną lub dwie (w zależności od modelu) komory robocze w celu zwiększenia wydajności. Ponieważ oferowane są różne rodzaje pieców, zastanów się nad miejscem zainstalowania. Być może zdecydujesz się na zakup pieca w wersji narożnej, co pozwoli na wykorzystanie miejsca w Twojej pizzerii.

Wersje gazowe, ze względu na większe wymagania pod względem bezpieczeństwa obsługi i eksploatacji montowane są w całości fabrycznie – zatem ilość komór roboczych pieca (jedna lub dwie) powinna być określona na etapie zamówienia. Piece gazowe muszą również być podłączone do zasilania 220 V, potrzebnego do sterowania i oświetlenia. Moc, jaką należy zabezpieczyć w tym celu, wynosi 0,65 kW dla każdej komory. Czas osiągnięcia maksymalnej temperatury roboczej (350°C) wynosi średnio 35 min.

Niewątpliwą zaletą pieców do pizzy jest ich możliwość zastosowania do innych wypieków. Można w nich przygotowywać zapiekanki, piec różne wyroby głęboko mrożone, podgrzewać wcześniej przygotowane porcje. Pamiętaj, że zużycie energii zależy przede wszystkim od jakości izolacji obudowy pieca, ponieważ najwięcej energii zużywa się na jego rozgrzanie. Zewnętrzne elementy pieca nie powinny rozgrzewać się powyżej 40°C.

35 odpowiedzi… , dodaj komentarz.
  • Noszę się z zamiarem przejęcia dość dobrze prosperującego lokalu(restauracja), chciałbym rozszerzyć ofertę o pyszną pizze, (jakość, jakość i jeszcze raz, jakość). Aby pizza miała naprawdę dobrą, jakość musi być przygotowana z zachowaniem kilku podstawowych zasad. Jedną z nich jest oczywiście oryginalna receptura. Podstawa jest dobre ciasto, bez którego pizza nie ma odpowiedniego smaku, lekkości struktury. Jednak, aby ciasto było dobrze zrobione musi być również odpowiednio wypiekane. W tym momencie wkraczamy w zagadnienie sprzętu gastronomicznego koniecznego do wypiekania pizzy, czyli pieca. I tu pojawia się problem, jaki piec wybrać???,(dodam jeszcze, iż nie jestem stanie zainstalować tam pieca opalanego drewnem).

    Proszę o radę osoby prowadzące teko typu działalność.

    Pozdrawiam

    Reply
    • Zanim o piecach, kilka słów o zasadach 🙂 jeśli miałbym Ci wskazać najważniejsze zasady, jakich powinieneś się trzymać, to przede wszystkim polecam zorganizowanie lokalu na czasie. Lokal na czasie przede wszystkim powinien posiadać kuchnię połączoną z salą dla gości. Oczywiście nie chodzi tutaj o stworzenie lokalu, w którym wszędzie latałaby mąka, byłoby miało i strasznie brudno. Lokal, w którym podawana jest pizza powinien mieć połączoną część kuchenną z częścią dla gości przede wszystkim dla samej świadomości klienta. Klient widzi jakie piece do pizzy stosowane są w przypadku jego potrawy, widzi również jakie składniki są wykorzystywane i czy przykładowo w danej chwili kucharz nie pali papierosa. Wiadomym jest, że zupełnie inaczej zachowuje się kucharz, który pracuje pod niczyim nadzorem, a zupełnie inaczej taki, którego ruchy są cały czas obserwowane przez klientów. Piece do pizzy pełnią tutaj marginalne znaczenie, aczkolwiek wiadomym jest, że ich stan nie może wołać o pomstę do nieba. Do tego wszystkiego dodać należy jeszcze, że obsługa w takim lokalu powinna charakteryzować się najwyższą klasą. Pełna kultura obsługi sprawia, że do takiego miejsca wracać będziemy jeszcze chętniej i zapewne taki lokal polecać będziemy wszystkim znajomym.

      Reply
  • Nim kupisz piec musisz założyć jakąś ilość sprzedaży. Nie są ci chyba potrzebne piece, które maja duże pizzerie;) Jeśli chodzi o mnie to polecam nowy sprzęt, bo jak kupisz jakiś piec używany z przepalonym szamotem to będzie więcej problemów jak pożytku. 2 temat jakiej wielkości pizzę chcesz robić?. Jak chcesz mieć dowóz to proponuje 50 cm. Jak nie to 30 cm ci wystarcza. Z ciastem jest tak ze im prostsze tym bardziej smakuje ;). Jest kilka fajnych portali, gdzie można kupić dobry sprzęt i wyposażenie do restauracji i pizzerii jak będziesz zainteresowany daj znać.

    Reply
    • kolego podaj gdzie mogę kupić dobry pięć opalany drewnem

      Reply
      • Bierz tylko włoski piec Alfa Pizza. Piece wykonane są z kamienia wulkanicznego i do tego to niepowtarzalne włoskie wzornictwo, niestety nie do zrobienia w Polsce.

        Reply
      • Jeżeli chcesz kupić pioec opalany drewnem to tylko GregPiec!! Pierwszy piec jaki mi postawili mam już 11 lat i w pełni spełnia swoje funkcję na dzień dzisiejszy mam już od tej firmy 8 pieców w 8 różnych pizzeriach. Z właścicielem zawsze o każdej porze kontakt!! Zastanawiałam się nad wyborem na początku firmy gastriopiec ale gdzie nie pojechałam do lokalu to każdy się skarżył na piece tej firmy i w kilku lokalach piece gastropiec się nawet zawaliły usłyszałam od właścicieli pizzeri. A piec firmy gregpiec nagrzewa się w ciągu 30 minut a wypiek pizzy trwa jedynie 2,5 minuty!! Szał, Najlepsza firma chyba na rynku!! Polecam !!

        Reply
  • Mógł byś się podzielić wiedzą, na podstawie jakiej literatury i źródeł pisałeś owe artykuły?

    Reply
    • Źródłem znacznej części artykułów są materiały informacyjne udostępniane nam przez naszych abonentów, a następnie redagowane przez zajmującego się blogiem dziennikarza. Jeśli zainteresował Cię jakiś szczególny fragment lub masz jakieś inne uwagi, to proszę o informację. Postaramy się na nią odpowiedzieć: [email protected]
      Więcej na temat źródeł być może znajduje się we wcześniejszej wersji artykułu:
      http://www.zwiadowca.pl/poradnik/czytaj/67/

      Reply
  • Najlepsze są mimo wszystko piece opalane drewnem. Warto nawet w ogródku Waszego lokalu go postawić. Jestem jedynym producentem pieców przenośnych wyłożonych szamotem. Zapraszam

    Reply
    • Witam. Zainteresowałem się Pana Komentarzem. Proszę o kontakt
      Pozdrawiam Filip

      Reply
      • Jedyną firmą na rynku, która zaspokoiła moje potrzeby jest gregpiec. Ponieważ mają szeroką gamę pieców o różnych wymiarach do domu, ogrodu, piece na przyczepach mobilnych oraz do pizzeri, gdzie u mnie w lokalu na jednym piecu tej firmy wypiekamy dziennie 400 pizzy . Zapraszam do Barabu w Poznaniu.

        Reply
  • Witam serdecznie

    Najlepszymi markami piecy do pizzy są Cuppone, Moretti Forni , Gam International są to firmy Włoskie z wieloletnim doświadczeniem .

    Zapraszamy do odwiedzenia naszego sklepu i rozmowę z doradcą.

    http://www.g-center.pl

    Reply
  • Czy ktoś używa piec do pizzy opalany drewnem, wykonany przez firmę Gastropiec lub Gregpiec? Kto z nich robi lepszy piec i dlaczego?

    Reply
    • Ja posiadałam piec z firmy Gastropiec w Częstochowie, który po pół roku sie zawalił ( kopuła się zapadła do środka) . Firma nie uznała gwarancji poniewąż stwierdziła, że Piec się zawalił z mojej winy. Po złożeniu wniosku do sądu skontaktowałam się z firmą Gregpiec i pomimo braku terminów przyjechali szybko i piec swój postawili w ciągu 2 dni!! Piec się znajduje obecnie w pizzerii Metro w Częstochowie więc zapraszam na rozmowę o jakości pieca z obydwu firm. Zresztą szukając opini na temat tych dwóch firm w internecie firma Gastropiec ma bardzo dużo negatywnych opini natomiast o firmie Gregpiec nie znalazłem żadnej negatywnej opini tylko same pozytywne!!

      Reply
  • Od 15 lat mieszkam we Włoszech i praktycznie w każdym domu (u mnie też 🙂 ) czy pizzerii jest piec opalany drewnem. Liderem na rynku włoskim jest Alfa Pizza i nie używają do ich produkcji szamotu tylko kamienia wulkanicznego, który ma zupełnie inne właściwości termiczne. Szamot po pewnym czasie się wypala i kruszy, a jedzenie pizzy z kawałkami cegły jest raczej mało atrakcyjne.

    Reply
  • Witam planuje zakupic piec do pizzy jaki byscie polecili piec?

    Reply
  • Jeden z tych piecy http://multigastro.pl/category/wyposazenie-pizzerii-piece-do-pizzy jeśli posiadasz mały lokal to jednokomorowy , jeśli większy to dwukomorowy, lub większy. za mało podałeś danych, aby polecić jakiś konkretny model pieca do pizzy. Na stronie tego dystrybutora dostępne są też podstawy pod piec do pizzy, przeznaczone dla pieców o różnych gabarytach.

    Reply
  • Witam. Posiadam piec HENDI 4x 32cm. Mam problem z wyregulowaniem temperatury gora/dol. Poki co najlepsza pizze udalo mi sie wypiec w temp 375/175 mimo to nadal byla lekko przypalona, a skladniki nie byly takie jak powinny byc. Czy macie jakis pomysl do ustawienia temperatury? Dodam, ze przy tym ustawieniu gora/dol temp. w piecu osiagnela blisko 450stopni. Pozdrawiam i z gory dziekuje za pomoc.

    Reply
  • Dzisiaj klienci patrzą na to z jakiego pieca jest pizza. Piec opalany drewnem robi dodatkową atmosferę w lokalu. W Polsce najpyszniejszą pizzę jadłem w Katowicach w pizzerii Len Arte, tam mają prawdziwy piec opalany drewnem, po prostu włoskie dzieło sztuki.

    Reply
  • Pieca opalanego drewnem poszukaj tutaj http://www.piecesmakosza.pl. Doskonali fachowcy nie zależy im tylko na tym żeby sprzedać ale żeby klient był zadowolony i polecał ich dalej.

    Reply
    • Polecam firmę GregPiec. Robią prawdziwe piece z cegieł szamotowych do pizzy opalanych drewnem o srednicy od 120 do 220 cm nawet z dwoma paleniskami!! A co najlepsze takie piece stawiają nie tylko do pizzy, ale i jakieś chlebowe itp. W środku kopuła jest gładka jak lustro bo z firmy konkurencyjnej każda cegła w środku wystaje!!

      Reply
    • Polecam firmę gregpiec!!. Robią prawdziwe piece z cegieł szamotowych do pizzy opalanych drewnem o srednicy od 120 do 220 cm nawet z dwoma paleniskami!! A co najlepsze takie piece stawiają nie tylko do pizzy, ale i jakieś chlebowe itp. W środku kopuła jest gładka jak lustro bo z firmy konkurencyjnej każda cegła w środku wystaje!!

      Reply
    • Prawdziwe piece opalane drewnem robią tylko włosi. Włoskie piece na przykład: Alfa Pizza są zrobione z mielonego kamienia wulkanicznego (wypalonego już przez naturę), a nie z kruszącego się szamotu tak jak polskie (kto lubi pizzę z okruszkami cegieł?). Poza tym włosi robią takie piece już od setek lat i są konstrukcyjnie dopracowane do perfekcji a polskim jeszcze dużo do tego brakuje.

      Reply
  • Moja siostra prowadzi niewielką restaurację w rodzinnej miejscowości. Serwują tam także pizzę. Ostatnio kupiła specjalny piec w Giełdzie Gastronomicznej i od razu przybyło jej klientów 😉 pizza jest o wiele lepiej opieczona, kolejne stanowisko pracy, a co za tym idzie szybsze wydawanie zamówień. Same plusy 🙂

    Reply
  • Pizza z pieca opalanego drewnem jest ładniejsza i wygląda bardziej apetycznie. Będąc we Włoszech widziałam piece Enzo Forni czy Acunto – prawdziwe dzieła sztuki 🙂

    Reply
  • Witam,
    a ja proponuje zajrzeć na stronę producenta przenośnych pieców do pizzy. Ręczna robota wykonywana w Polsce.

    Reply
    • Ale panie Waldemarze te piece są konstrukcyjnie totalnie do bani. Przez komin w komorze spalania nie ma szansy na uzyskanie odpowiedniej temperatury w całym piecu i równomierne pieczenie.

      Reply
  • Teraz na czasie są piece neapolitańskie.

    Reply
  • chyba najlepsze są Roller Grill, ja ostatnio zakupilam t Czekam z niecierpliwością na dostawę.

    Reply
    • Witam proszę o opinię na temat tego pieca. Pozdrawiam.

      Reply
  • Proszę o poradę, szukam odpowiedniego pieca do działalności sezonowej, czyli tani – szybki, w gre wchodzi wywóz i sprzedaż na miejscu. Proszę o poradę piec gazowy/elektryczny czy opalany drewnem. Chodzi mi o cenę eksploatacji jak i zakupu.
    Z góry dziękuje

    Reply
  • Piec powinien służyć przez lata. Dlatego osobiście nie polecam kupować byle czego, byle taniej. Ja też zastanawiałam się, którego producenta wybrać? Znalazłam fajny sklep internetowy (merkury.eu). Mają tam szeroki wybór, więc postanowiłam przyjrzeć się bliżej. Skusiłam się na piec hendiego. Stwierdziłam: firma znana, normalna cena produktu – dlaczego nie? I przyznaję, nie żałuję!

    Reply
  • Witam. Chciałbym zakupić piec do pizzerii. Jaki byście polecili?

    Reply
  • My z mężem kupiliśmy sobie piec do pizzy z domowypiecdopizzy.pl i teraz robimy pizze sami. Wychodzi przepyszna, jest warty swojej ceny 🙂

    Reply

Leave a Comment

Cancel

73 queries in 0,606872 seconds.