Prowadzisz hotel lub restaurację? Wyszukaj najlepsze oferty firm Wyposażenie hoteli

Zestawienie sześciopółkowych pieców gastronomicznych

Przedstawiamy kolejne zestawienie produktów dedykowanych do hotelarstwa i gastronomii. Tym razem piece konwekcyjno-parowe sześciu producentów. Fagor, Lainox, Rational, Unox, Retigo, MKN.

ProducentFAGORLAINOXMKNRationalRetigoUNOX
ModelAPE-061KVE061S6 x 1/1GNSCC 61EBlue Vision B611i9005050
Zdjęcie
Zwiadowcalinklinklinklinklinklink
Cena netto31900 zł17250 zł24984 zł22763 zł34500 zł16260 zł
DostawcaFAGOR Gastro PolskaInvest HorecaAurosInvest HorecaRM Gastro PolskaIguana Gastro Polska
Temperatury pary30°C-99°C30-120°C30 - 130 °C30-130°C99 - 130260 °C
Temperatura powietrza30°C-300°C30-300°C30 - 300 °C30-300°C30 - 300°C260°C
Ilość programowanych prędkości wentylatora:3multi2multi57
Pobór prądu w trakcie pracy:Pobór prądu uzależniony jest od aktualnego ustawienia mocy grzałek.8,3KW7,8 kW11KWśrednio 14 A8,2Kw
Napięcie:400 V400V400 V400V400 V / 3N / 50 Hz400V
Rodzaj sterowania: Cyfrowy (panel dotykowy)ElektronicznyAutomatyczny, panel dotykowyAutomatyczny, panel dotykowyVISION TOUCH - dotykowy, kolorowy, elektroniczny panel sterującyElektroniczny
Rozmiar GN:1/1 lub 2/11//11/11.011/11/1
Odległość między prowadnicami:65mm7cm65 mm70mm65 mm67mm
Sposób wytwarzania pary:BoilerNatryskNatryskbojlerNatryskNatrysk
Sonda temperaturowa:4 punktowaTak5 punktowaTakTak, 4-punktowaTak
Rodzaj programu myjącego:5 programów myciaAutoautomatyczny,
ręczny
AutoACTIVE CLEANING - mycie automatyczne4 programy automatyczne
Ilość swobodnego zaprogramowania(książka kucharska)
wymiary:
99 przepisówBez limitu300Bez limitu1000 programów po 20 kroków99
Wymiary (mm):898x867x846930x795x690550x815x708847x771x782933 x 863 x 786750x831x896
Waga:140 kg70 kg72 kg127 kg110 kg79 kg
Gwarancja:2 lata1 rok2 lata2 lata2 lata przy przeglądach wg wymogów1 rok
Koszt transportu:W cenieW cenieW cenieW cenieW cenieW cenie

21 odpowiedzi… , dodaj komentarz.
  • Jeśli chodzi o mnie to na pewno starał bym się nie sugerować ceną piecy, lecz zasięgnął bym opinii kucharzy i szefów kuchni.Nie muszę chyba uzasadniać jak ważny dla prawidłowej pracy, restauracji hotelowej, domu weselnego, czy innego lokalu gastronomicznego jest piec konwekcyjno-parowy. Wydanie 100, 200 czy więcej posiłków w jednym czasie jest praktycznie nie możliwe i nie ma nic gorszego jak awaria w chwili organizacji dużej imprezy. A doświadczyłem tego podczas organizacji biesiady barbórkowej , gdzie z powodu awarii pieca marki UNOX, (pękła szyba) 100 golonek wylądowało w koszu.

    Kolejna rzecz – Piece MKN, robią wrażenie, ale temperatura pary 300 stopni? 🙂 a Unox 260?, niezłe parametry tylko co na to fizyka :), a jeśli chodzi o ranking to gdybym miał wybierać do swojej kuchni to mam swój typ.:
    1. Rational.
    2. Retigo,
    3. Fagor.
    4. Lainox
    5.MKN.
    6. Unox

    Reply
  • Jeśli chodzi o zakresy temperatury pary, to faktycznie wkradł się błąd w tabeli, max. powinien być rzędu 120-130 °C, natomiast temperatura powietrza to max. 300 czasem 320 °C, wyższe osiągi mają tylko(co zrozumiałe) piece po pizzy.

    Reply
  • Powiem szczerze, że porównanie niczego nowego do wiedzy zwykłego użytkownika pieca nie wnosi. To co najważniejsze jest w funkcjach poszczególnych modeli nie jest podane. Do tego kupa nieprawdziwych informacji i parametrów technicznych nie mających swojego odzwierciedlenia w praktyce (mówię tu o piecach firmy FAGOR). Nie ma co ukrywać, że w tym porównaniu są jedynie trzy marki które warto brać pod uwagę w wyposażeniu zaplecza zbiorowego żywienia. Mianowicie:
    1. Rational
    2. Retigo
    3. MKN

    Reply
  • Wszedłem z zaciekawieniem, czyli testy byłyby przydatne, ale… porównanie czysto technicznych parametrów ze specyfikacji bez testów… czy to ma sens?
    Skąd potencjalny użytkownik ma wiedzieć za jakim parametrem jaka np może się kryć wydajność, jaki piec mimo niskiej ceny poradzi sobie bardzo dobrze z jego menu, a jaki dla jego potrzeb (np przygotowywania delikatnych ryb) jest już odradzany??

    A porównywanie cen w jednym przypadku katalogowych producenta (fagor, retigo), w innym po rabacie dealera (rational, unox) – czy to już nie wprowadzanie w błąd czytelników????

    Szkoda, bo mogło być ciekawie, a jest po najmniejszej linii oporu, a miejscami, nierzetelnie- poprawić się na przyszłosc!:)

    Panie Witoldzie- co do awarii, proszę wierzyć- część z powyższych marek serwisujemy- nie zdarzyło się nigdy, żeby piec zepsuł się ‚w stanie spoczynku’, niezależnie od marki, jakoś na ogół psuć się chcą podczas pracy, niejednokrotnie na ‚najważniejszych imprezach’ (największe obciążenia) 😉 Na biednym niskobudżetowym Unoxie nie wieszałbym więc ostatnich psów, kilkadziesiąt(?) tych piecyków (z linii ‚cheeftop power’, a nie niewydajne ‚eko’- jak z powyzszego zestawienia) ode mnie pracuje na rynku i poza odkamienianiem, względnie serwisowaniem wentylatorów zbyt wiele się z nimi nie dzieje- statystycznie chyba nie więcej niz w innych naszych piecach. Prosty piec, który poradzi sobie w wiekszosci polskich restauracji, dla bardziej wymagających Retigo, Rational czy Houno.

    Reply
    • Dave, dziękuję za ten komentarz. Poprawić się zawsze możemy, ale już wyjaśniam.
      Cen nie kopiujemy z katalogów, a podajemy takie jakie nam przesłali dystrybutorzy. Faktycznie jednak dodamy do kolejnych porównań informację, czy jest to cena po rabacie lub nie.
      Co do testów i parametrów technicznych. Jest to zestawienie na blogu, a co za tym idzie daje możliwość otwartego wyrażania opinii i własnych doświadczeń. Zależy nam aby w zestawieniach pojawiały się opinie użytkowników wynikające z użytkowania danego produktu, rozwiązania. Jest to dopiero czwarte zestawienie opublikowane na naszym blogu. Mamy nadzieję, że coraz więcej niezależnych opinii będzie pojawiało się w kolejnych zestawieniach. Dyskusje na blogach często trwają przez lata w jednym wątku i jak widać w tym pojawiają się ciekawe komentarze. Dodam, że udział w zestawieniu jest bezpłatny i nie usuwamy żadnych wypowiedzi jeśli nie są obraźliwe, a zestawienie ma ponad 1 tys wejść w dniu publikacji.

      Reply
      • Panie Danielu- nieusuwanie postów pisze się wam na plus,
        co do idei waszego zestawienia- ok, rozumiem- wrzucenie tabelki jako pretekst do dyskusji;)
        co do cen- warto byłoby to uporządkować w kolejnych porównaniach (wystarczy info czy cena po rabacie czy katalogowa)- byłoby to uczciwsze względem i czytelników i dostawców,
        pozdrawiam

        Reply
  • Z naszej strony mogę zapewnić, że chcemy aby na blogu pojawiały się wyłącznie obiektywne i rzetelne informacje. Nie chcemy nikogo faworyzować, czy uprawiać szeptanego marketingu.
    Do cen faktycznie podamy informacje, czy jest z rabatem. W marcu planujemy zestawienie dla kompleksowego wyposażenie kuchni wg projektu. Zainteresowane wyceną firmy zapraszamy kontaktu.

    Reply
    • Również według mnie, UNOX nie powinien się w tym zestawieniu znaleźć bo to półka niżej niż pozostałe marki…
      Co do porównania to parametry są dobrym przyczółkiem do dyskusji która za pewnę niedługo rozgoreje na prawdę.
      Jako pracownik gastronomii z kilkunastoma latami doświadczeń powiem jedynie, że piec jedynie umożliwia zrobienie dobrej potrawy, a nie zastąpi kucharza – do tej pory w mojej pracy najlepiej spisywały się (bezawaryjność, ergonomia, wydajność i oszczędność jako główne kryteria) Lainox i Rational. Jako trzecie miejsce wskazałbym Retigo a reszta na pewno poza podium….

      Reply
  • Z całym szacunkiem, ale to jest opinia moja(niezależna), szefa kuchni z 32 letnim stażem pracy. I patrzę przez nieco inny pryzmat na piece, niż producent czy dealer. Pracowałem na rożnych piecach, również na „Rationalu” (żeby niebyło, że się czepiam Unoxa,) w Restauracji Babilon w Gliwicach gdzie podczas przygotowywania dania głównego na imprezie „komunijnej” spadła na piecu temperatura do 70 stopni i nie dało się nic z tym zrobić, na szczęście udało się uniknąć katastrofy, podgrzewając wszystko w piekarnikach i na trzonach. Obecnie uruchamiam nowy lokal w Gliwicach i również będę korzystał z Rationala, ponieważ uważam(pomimo tej wpadki), że jest z wszystkich najmniej awaryjny. Pewnie co kucharz to inne doświadczenie i problemy z piecami i każdy ma swoją markę preferencyjną.

    Reply
  • Witam,

    czego ma dotyczyć powyższa rozmowa? Zestawienie czysto technicznych parametrów i dywagacje na ten temat? Nie do końca rozumiem istotę takich porównań. Może autor powinien zadać konkratne pytanie/-a? Unox jest 7-półkowy (czego nikt nie zauważył), a zestawienie tyczy się 6-półkowych piecy.

    Reply
    • Unox 7 półkowy został celowo ujęty w zestawieniu ponieważ ten producent nie posiada 6 półek, a parametrami jest zbliżony do innych producentów 6 półkowych pieców konwekcyjnych.

      Reply
  • Co ma wnosić takie zestawienie, które przedstawiliście ?
    Jeżeli ma to być uczciwe i rzetelne, to przynajmniej podajcie ceny katalogowe dla wszystkich porównywanych piecy.
    Śmieszy mnie jak czytam, że produkt firmy Fagor jest droższy od Rationala prawie o 50%.
    Piec MKN to prawdopodobnie ( brak typu ) produkt z serii mini, nieporównywalny gabarytowo z pozostałymi piecami z zestawienia.
    Jak można porównywać piec natryskowy ( Unox ) z piecami wyposażonymi w bojler ( Rational )?
    Bałagan i chaos.

    Reply
  • Zasadność zestawienia była już wyjaśniona wcześniej i chyba nie ma potrzeby do tego wracać.
    Każda firma otrzymała identyczne zapytanie, specyfikację i zamieściła swoją propozycję handlową w temacie piecy sześciopółkowych. Wątpliwości, co do klasy cenowej lub ilości półek w piecu należy kierować do konkretnego dystrybutora. Widocznie dealer uznał, że jest to odpowiednik w najbardziej trafny sposób odpowiadający zapytaniu.

    Reply
  • Jestem użytkownikiem RATIONALA SCC 61. Piec w mojej restauracji pracuje już 4 lata. Dzięki programom myjącym, piec wygląda jak „nówka” i tak jak wygląda, tak pracuje. Nie jestem entuzjastą książki kucharskiej ( raz ją używałem i nie mam zdania ), ale co cenie w tym piecu to szybkość uzyskania zadanej temperatury. A to zaważa czy kotlet panierowany jest usmażony w piecu czy ugotowany. Mam kilkadziesiąt przez siebie ułożonych programów i zapisanych w piecu. Z nich korzystam i piec mnie jeszcze nie zawiódł. Produkt wyciągam z pieca zawsze taki jaki chcę. Mój piec ( odpukać ) chodzi bezawaryjnie. Pracowałem już na różnych piecach i Rationala mogę polecieć każdemu. Zgadzam się ze stwierdzeniem, że piec w kuchni nie zastąpi kucharza, ale na pewno zmniejszy ich ilość. I w mojej kuchni Rational to mój najlepszy pomocnik!
    Co do ceny to chyba mocno spadły bo za w/w model cztery lata tamu zapłaciłem z dużym upustem 48 tys. zł.

    Reply
    • Witam..Panie Michale proszę o kontakt..mam kilka pytań…

      Reply
  • Szkoda że w tym porównaniu zabrakło marki Convotherm. Osobiście uważam że jest to jedna z najlepszych marek pieców konwekcyjnych.

    Reply
  • Tutaj zgodzę się z Michałem że Rational i tylko Rational jest godny polecenia. Pracowałem na Fagorze zal i porażka nie będę rozwijał tematu bo nie kopie się leżącego. Retigo miałem dwie sztuki 10-cio półkowe po dwóch latach eksploatacji permanentnie serwisowane po za tym leją wodę do produktów czego nie ma w Rationalu. Unox toporny w ogóle nie brał bym go pod uwagę.
    Po prostu rational i jeszcze raz Rational pracowałęm na nim wcześniej mam go teraz jest jak nowy pracuje bez zażutu ma siłe bez problemu radzi sobie z każdą ilością produktów. Maszyna precyzyjna, wydajna, można powiedzieć bez awaryjna.
    Gorąco polecam. Dobrze wydane pieniądze. Apropos pieniędzy w/w ceny ktoś chyba mocno pomieszał!!! Zgadzam się że tyle kosztuje Rational ale nigdy Fagor 31000!!! to chyba jakiś absurd. No ale. Pozdrawiam wszystkich serdecznie. Piotr

    Reply
  • Przepraszam Panie Dave
    Twój cytat (Skąd potencjalny użytkownik ma wiedzieć za jakim parametrem jaka np może się kryć wydajność, jaki piec mimo niskiej ceny poradzi sobie bardzo dobrze z jego menu, a jaki dla jego potrzeb (np przygotowywania delikatnych ryb) jest już odradzany??)
    Jeśli jesteś serwisantem to powinieneś wiedzieć że tylko urządzenie słabe technicznie nie poradzi sobie z gotowaniem delikatnych ryb.
    Każdy dobry piec powinien spełniać trzy podstawowe parametry. Odpowiednia moc grzałek do wielkości urządzenia, drugi to precyzja ustawień temperatur zadanych do rzeczywistych oraz precyzja klimatu w komorze pieca (wilgotności). Tyle wiem jako kucharz. A co zrobi użytkownik to już inna sprawa. Czy usmaży rybę bo nastawi za wysoką temperaturę. Czy ugotuje kotleta bo ma kiepski piec. Mówiąc prosto dobry piec zrobi co chcemy. Chcemy ugotować jajko na miękko i utrzymać je gorące i miękkie przez 24 godziny czy chcemy usmażyć schabowego żeby był soczysty i gorący przez następne dwie godziny bo goście się spóżniaja. Taki jest Rational.

    Reply
  • czy ktos slyszal o Marce CONVOTHERM???

    Reply
  • Witam,
    Zamierzam zakupić piec konwekcyjno- parowy do restauracj sezonowej z duzym przepustem klientów. Mam prośbę nie wiem jaki piec wybrać. Jego głownym przeznaczeniem ma być przyrządzania ryb nadmieniam też, że nie przygotowuje dań w dużych ilościach jednocześnie typu wesela. Ruch jest spory, ale goście wybierają dania z karty sprzedaje około od 50 do 120 porcji ryb dziennie.
    Kuchnia jest niewielka wiec zastanawiam się nad piecem od 4 do 7GN.

    Z góry dziękuje za wskazówki i pomoc.

    Reply
  • i chyba jest też błąd przy piecu mkn na fotce to jest junior z blachami gn 2/3 a to nie to samo co np rational gdzie u ciebie są blachy 1/1. to raz a dwa że mkn w tej mneijszej wersji junior jest droższy od pełnego wypasu scc rationala .

    Reply

Leave a Comment

Cancel

53 queries in 0,419738 seconds.