Prowadzisz hotel lub restaurację? Wyszukaj najlepsze oferty firm Wyposażenie hoteli

Zestawy porcelanowe

Porcelana powstaje po wypaleniu mieszaniny specjalnych glinek – kaolinu i skalenia, w bardzo wysokiej temperaturze (pow. 1280 st. C). Szkliwiony materiał staje się przeświecający i nie przepuszcza wody.

Porcelana gastronomiczna nie może być stosowana masowo. Zaopatrują się w nią hotele i restauracje odpowiednio wysokiej kategorii.

Zanim zamówisz porcelanę dla hotelu

Wybierając dostawcę zastawy porcelanowej do hotelu czy restauracji trzeba mieć na uwadze: ciągłość produkcji (aby w każdej chwili może dokupić brakujący element), możliwość zakupu pojedynczych elementów (aby skompletować zestaw według własnych, indywidualnych potrzeb) oraz możliwość oznaczenia sztuk porcelany monogramami (aby mieć możliwość umieszczenia na porcelanie inicjałów, herbów, logo firmy).

Co znajdziesz w ofercie porcelany hotelowej

Wynalazcami i pierwszymi producentami porcelany byli Chińczycy. Już w starożytności, od II w. p. n. e., wytwarzali naczynia z masy porcelanowej, określane przez specjalistów protoporcelaną. Udoskonalenie technologii pozwoliło Chińczykom na wypalenie ok. VII w. n. e. naczyń określanych mianem porcelanowych. Charakteryzowały się one białym kolorem, swego rodzaju przezroczystością materiału i wydawały specyficzny rezonans. Porcelanę dekoruje się farbami podszkliwnymi i naszkliwnymi – emaliowymi.

Pomimo wielu prób, na Starym Kontynencie nie udało się odkryć tajemnicy produkcji porcelany aż do początków XVIII w. kiedy to w 1710 r. otwarto pierwszą wytwórnię pod nazwą Królewska Manufaktura Saskiej Porcelany w Miśni. Wyroby z Miśni charakteryzowały się bogatą dekoracją plastyczną i malarską. Początkowo malowano je wyłącznie kolorowymi emaliami, a dopiero w 1725 r. uzyskano odpowiednie błękity podszkliwne. Dzięki temu w 1730 r. wprowadzono słynny wzór „cebulowy” – wschodnie kwiaty, który z niewielkimi zmianami produkowany jest do dziś.

Najbardziej znana w Polsce jest Fabryka Porcelany w Ćmielowie. Była to rodzinna manufaktura kultywująca przedwojenne tradycje Wytwórni „Świt”. Po prywatyzacji w 1996 roku przyjęła ona obecną nazwę wywodzącą się od pierwszych liter imienia i nazwiska nowego właściciela fabryki ćmielowskiej (AeS). Porcelana gastronomiczna produkowana jest przez tę fabrykę ze starych oryginalnych modeli. Używa się do produkcji form matek, które przetrwały wraz z chlubną tradycją porcelany ćmielowskiej.

Historia rosyjskiej porcelany rozpoczęła się w 1744 roku, kiedy w Petersburgu powstała Porcelanowa Manufaktura, produkująca wysokiej klasy wyroby na potrzeby dworu carskiego, a następnie także najwybitniejszych rodów arystokracji rosyjskiej. Niedługo po tym, bo w 1766 roku pod Moskwą angielski kupiec Gardner otworzył kolejną fabrykę porcelany, nazywaną do dziś jego imieniem. Młodszą, lecz nie mniej renomowaną, jest powstała w 1832 roku, również niezbyt daleko od Moskwy fabryka Kuzniecowa. Filiżanki z rosyjskiej porcelany wywołują zdziwienie swą lekkością, niekiedy wręcz przezroczystością, połączoną z oryginalnym wzornictwem. Pod tym kątem zdecydowanie wyróżnia się tak zwana porcelana kostna z Petersburga. Wśród znawców uchodzi ona za bezdyskusyjnie najlepszą na świecie. Jej przewaga nad innymi szczególnie dobitnie ujawnia się w porównaniu z markową porcelaną angielską. Porcelana gastronomiczna kostna produkowana jest ze spopielonych kości bydła, skalenia i kaolinu. Produkcję jej udoskonalił i rozwinął w XVIII w. brytyjski garncarz Josiah Spode. Do dziś stosowana jest jego proporcja: 2 części popiołu kostnego, 1 część skalenia i 1 część kaolinu. Porcelana kostna wyróżnia się wysokim poziomem bieli i przejrzystości oraz wytrzymałością mechaniczną, jest produkowana do czasów obecnych.

Z porcelany produkuje się przede wszystkim serwisy porcelanowe do kawy i herbaty oraz filiżanki, kubki, wazony i figurki, a także galanterię stołową, a więc podstawki do sztućców czy serwetniki.

O tym trzeba pamiętać wybierając porcelanę dla hoteli

Porcelana gastronomiczna jest zawsze opatrzona znakami poszczególnych wytwórni. Do najbardziej znanych należą dwa skrzyżowane miecze – znak Miśni czy też znak Manufacture Royal w Sevres: korona nad skrzyżowanymi literami L – monogramem króla Ludwika XV.

0 odpowiedzi… , dodaj komentarz.

Leave a Comment

67 queries in 0,321835 seconds.